България на тъмно за час

6160 ~ 2 мин. четене

73 български града ще угасят осветлението на емблематични сгради и паметници за 60 минути тази вечер. Така те ще покажат, че са част от каузата "Часът на Земята" от 20,30 до 21,30 часа. Уличното осветление обаче ще остане включено от съображения за сигурност. 


В София шествие със свещи ще тръгне от Народния театър, като ще премине по бул. "Витоша", за да стигне до НДК. Тази година кампанията протича под мотото "Аз правя, ти действаш" и е насочена точно към индивидуалната инициатива.

"Правим това не за да пестим електричество, не е това идеята, защото пестенето на ток е нещо, което не трябва да се случва само един час в годината. Правим го, за да привлечем вниманието на хората по света върху проблема с промяната на климата, да покажем колко важен е той и как засяга пряко нашия живот", обясни програмният директор на Световния фонд за дивата природа Веселина Кавръкова. 

По думите й кампанията е призив не само към политиците или към бизнеса да предприемат действия, но и към всеки един от нас да се замисли как живее, какво избира да прави. Българските посланици на "Часът на Земята 2012" са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, най-добрият български тенисист Григор Димитров, музикантът Калин Вельов и банкерът Мартин Заимов.

Официалните посланици на "Часът на Земята 2012" пък са президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите заедно със световноизвестния супермодел Миранда Кер и холандския астронавт Андре Кайперс, който ще подкрепи "Часът на Земята" от Международната космическа станция.
Миналата година в проявата участваха 135 държави, а тази година те ще бъдат 145. 

От Световния фонд за дивата природа очакват тази година 2,2 милиарда души да почетат "Часът на Земята". Инициативата започна през 2007 г. в австралийския град Сидни и бързо намери привърженици в целия свят. Идеята й е чрез угасване на светлините за един час хората да покажат ангажираността си към екологичните проблеми на планетата.

Подкрепи Economic.bg