76% от европейците искат да получат финансово образование в училище

На 15 март ще се проведе Основен курс по лично финансово планиране

228 ~ 2 мин. четене

След една от най-големите финансови кризи, липсата на обща финансова култура у гражданите започва да се разпознава като проблем. Проучване през 2013 г. установи, че почти половината европейци (47%) не са се докосвали до финансово образование и нямат никаква идея за управлението на личните си пари. Анкетата, проведена сред 12 000 европейски граждани, показва, че хората обикновено получават финансовата си грамотност от семейството (20%) и от медиите (12%). 

Общо 76% от анкетираните европейци са посочили, че считат за необходимо да се получава финансово образование още в училище. 20% са изразили очаквания такава грамотност да се предоставя от финансовите институции, показват данните на Ipsos, събрани за ING. Засега Великобритания показва, че търси поука от финансовата криза, като въвежда от септември 2014 г. финансовото образование като задължителна част от програмата на средното училище.

„Днес хората всекидневно са засипвани с финансови продукти.Затова финансовата култура отдавна не е необходимост само за определени специалисти“ – посочва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг. „Ако човек взема финансовите си решения, без да познава логиката на различните предложения от осигуряване, кредитиране, инвестиции и др., и се уповава на стереотипи, получени от публикации в медиите или предадени от лели и чичовци, той лесно може да бъде жертва на финансови измами, да влезе в капана на неизгодни оферти и да претърпи загуби, вместо да спечели пари“ – пояснява експертът.

„Финансовите познания трябва да се получат от специалисти в тази област, които могат да обяснят простичко как човек да разбира логиката на отделните продукти и да ги ползва, за да управлява парите си по най-изгодния начин, независимо колко са те“ – потвърждава Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Двамата експерти от ЕЛАНА Финансов Холдинг са част от експертния екип, който организира Основен курс по лично финансово планиране на 15 март 2014 г. Обучението е само в рамките на един ден и има за цел да даде основна култура в областта на оценката на финансите на домакинството, застраховане, пенсионно осигуряване, спестяване и възможности за инвестиции, както и умно ползване на кредитиране.

Обучителите в курса са: Преслав Китипов, дипломиран финансов консултант от Fast Development; доц. Бисер Петков, дългогодишен експерт в осигуряване; Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт; Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи“, в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг. 

Организатори на курса са компанията за лично финансово планиране Fast Development и ЕЛАНА Финансов Холдинг.

Списание Икономика и Economic.bg са медийни партньори на проекта.


Резервации за курса с отстъпки са обявени до 15 февруари 2014 г.

За резервации и регистрация http://fdvp.eu/seminar-personal-planning/

 

Коментари: 0