АЕЦ „Белене“ частна само след конкурс

Финансова оценка не е направена, за да може НЕК да плаща, независимо какво ще се случи с проекта, смята Делян Добрев

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Проектът АЕЦ "Белене" ще бъде частен само след проведен конкурс. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му оценката на активите е трябвало да бъде направена още през  през 2004 г. Това обаче не било направено, за да може НЕК да носи финансовите ангажименти, независимо какво ще се случи с проекта.

Министърът заяви, че се надява другата седмица да получи отговор относно питането, което е отправил към департамента по енергетика на САЩ за инвеститора. Добрев посочи, че не вижда причина кандидат-купувачът да навреди на инвестиционния имидж на страната ни, ако не се окаже достатъчно сериозен.

Той обясни, че слухове за евентуален инвеститор са се носели дълго време в медийното пространство и най-вероятно става дума именно за този консорциум.

Делян Добрев добави, че първата му среща с американския инвеститор е била по време на икономическата комисия в парламента, тъй като още в началото на мандата си е обещал, че нещата ще стават прозрачно. „Не избрах да договаряме в кабинета ми и да засекретим договорите за 30 г.”, каза Добрев.

Според него руската страна няма основания да иска от България 1 млрд. евро компенсации. По думите му заради делата окончателно решение до една година няма да има.Подкрепи Economic.bg