Газ по връзката с Румъния потича през 2013 г.

Изграждаме интерконектора с Турция с пари от „Набуко – Запад”

184 ~ 3 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Първа копка на интерконекторната връзка с Гърция ще бъде направена през март 2013 година. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на представяне на десетгодишен план на „Булгартрансгаз” за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България. По думите му се очаква по това време да потече газ и по междусистемната връзка с Румъния, макар че срокът е към края на годината.

Министърът обясни, че в момента по връзката със Сърбия се обсъждат 5 трасета с консултанта. Засега две от тях са избрани като оптимален вариант. Необходимо е да се изготви ОВОЗ. Надяваме се до следващата година да има сключен договор за изграждането на интерконектора и в края на 2014 г. или началото на 2015 г. връзката да е готова, посочи Добрев. 

Относно връзката с Турция се обсъждат няколко идеи. Министърът обясни, че има интерес от страна на частен инвеститор да изгради интерконектор до Димитровград или до Стара Загора. Въпреки това държавата работи по друга идея, като целта е да се свърже компресорна станция „Лозенец” с Мармара.

Работи се по възможността той да е част от проекта „Набуко – Запад”. Добрев обясни, че по проекта има 250 млн. евро средства, които са предназначени за инзграждането именно на такива конектори. Този интерконектор е най-важният, защото ще свърже Европейския съюз с Каспийския регион, посочи Добрев. Тези средства от „Набуко - Запад” са безвъзмездни, но могат да финансират само българската част от трасето. Ако има положително решение от страна на акционерите в проекта, ще изградим конектора с Турция с парите от „Набуко – Запад”, каза министърът. По думите му до края на годината трябва да ще има повече яснота кой от вариантите е най-удачен и кога ще бъде изграден интерконекторът. 

Общо 650 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в мрежи на „Булгартрансгаз” през следващите 10 години, заяви Кирил Темелков, изпълнителен директор на компанията. 117 млн. евро са предвидени за междусистемните връзки, чиято обща дължина е около 300 километра. Не всички от тях обаче ще бъдат реализирани от компанията. Дължината на новите газопроводи е 270 километра, а стойността им – 250 млн. евро.

Финансирането на програмата ще е със собствени средства и проектно външно финансиране, обясни Темелков.  Това означава, че конкретен проект се договаря със финансиращи институции под формата на заем.

Планът на компанията предвижда и разширяване на газохранилището в Чирен – почти удвояване и достигане на съхраняване на 1 млрд. куб. м. Целта е дневният добив да достигне до 10 млн. куб. м.

По думите на Добрев разширението на подземното газохранилище в Чирен е много важен проект. Той обясни, че заедно с местния добив при евентуална криза ще може да се покрият нуждите от газ. През 2016-2017 се очаква да бъде включено и находището „Хан Аспарух”, други по-малки находища. Ще се търсят и нови находища.

Министърът обясни, че за „Южен поток” се изгражда едно ново трасе и има само една входна точка при Провадия. Той подчерта, че няма да се използват съществуващи трасета. Участието ни в проекта ще е символично, а не както беше договорено – 30 процента. Стойността на проекта е над 3 млрд. евро, тъй като това са изцяло нови трасета, които ще бъдат 50 на 50 собственост на „Южен поток – България”, заяви Добрев. По думите му, ако има задължения по проекта, те не могат по никакъв начин да минат върху БЕХ, НЕК и енергетиката, както се е случило с проекта „Белене” и НЕК. 

Темелков заяви, че очакванията са да се постигне диверсифицирана система като източници и маршрути, силно либерлизиран и конкурентен пазар на природен газ. Инвестициите ще доведат до увеличаване на капацитета и пренасяне на по-големи количества природен газ, както и оптимизиране на разходите и по-добри условия за потребителите, каза Темелков.

Новите газифицирани територии ще доведе до повишаване на потреблението в страната и подобряване на икономическата ефективност и развитие на регионите, които ще бъдат включени в мрежата.

 

Информационна агенция "Икономика"Подкрепи Economic.bg