АЕЦ "Козлодуй" устойчива при бедствия

Това показват резултатите от стрес-теста на централата

АЕЦ "Козлодуй" е с висок процент на устойчивост при евентуални бедствия и аварии, показват резултатите от стрес-теста на централата, представени на обществено обсъждане в Козлодуй. За безопасността на мощностите допринася и районът, на който се намира площадката - в нискосеизмична зона и на достатъчна височина, за да не бъде наводняван.

Според националния доклад от стрес-теста на централата, съоръженията на АЕЦ "Козлодуй" имат между 60 и 80% запас на устойчивост при евентуално земетресение. Изчисленията са правени при трус, който е възможен на 1 милион години, обясни Раделина Андреева. При евентуално земетресение или прекъсване на електрозахранването централата разполага с мобилни дизелови генератори.

Площадката пък наводни само ако водите на река "Дунав" достигнат критични нива и същевременно двата хидровъзела в близост до централата се скъсат. Съоръженията са устойчиви на екстремни валежи и вятър, показва още докладът.

Според докладът от партньорската проверка на Европейската комисия на централата АЕЦ "Козлодуй" отговаря до голяма степен на стандартите за безопасност. Според Българската антиядрена коалиция обаче тук в доклада имало редица забележки. По време на проверката не са отчетени опасните изхвърляния на радиоактивни частици, каза Петър Пенчев от организацията. В методиката за оценяване не са включени и фактори като удължаване на експлоатацията на реакторите, както и увеличението на мощностите, добави той.

Коментари: 0