Alitalia е спасена - акционерите наливат 500 млн. евро

Вотът "да" означава, че самолетите на превозвача могат да продължат да изпълняват полети

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Почти банкрутиралият национален превозвач на Италия – Alitalia, получи глътка въздух, след като бордът на директорите на авиокомпанията одобри увеличението на капитала с 500 млн. евро. Спасителната финансова инжекция беше одобрена и от предпазливия основен акционер - френско-холандската авиокомпания Air France-KLM, съобщи Reuters.

Вотът "да" означава, че самолетите на Alitalia могат да продължат да изпълняват полети и след края на почивните дни. Операцията беше поставена под съмнение, след като основният кредитор на превозвача - енергийната компания и доставчик на гориво за машините Eni, заплаши да намали доставките на горива, освен ако превозвачът не покаже, че има солидна финансова основа.

Но ако Alitalia, която за последно отчете печалба през 2002 г., харчи по 10 млн. евро на ден, новата финансова инжекция няма да е достатъчна за дълго време. Увеличението на капитала обаче има за цел за спре разрастването на пропастта преди политически чувствителните преговори с Air France за възможно обединение на двете авиокомпании.

От съобщение на Alitalia става ясно, че държавните пощи на Италия ще предоставят 75 млн. евро за всички незаписани акции от съществуващите акционери в увеличението на капитала, което е на стойност 300 млн. евро. Банките Intesa Sanpaolo и Unicredit ще гарантират до 100 млн. евро незаписани книжа.

Финансовите институции ще осигурят и мостово финансиране от 100 млн. евро, за да може Alitalia да посрещне неотложните си нужди. Мостовото финансиране ще се превърне в капитал, ако парите не бъдат възстановени от авиокомпанията.

Останалите 200 млн. евро ще се наберат по нови и съществуващи кредитни линии.

Най-големият акционер в италианския превозвач - Air France-KLM, който има 25% дял, заяви, че ще реши дали да участва във финансовата инжекция след общото събрание на акционерите на Alitalia, което е насрочено за понеделник, 14 октомври.

Подкрепи Economic.bg