Държавните дотации в пощите са плащани с 2 години закъснение

Либерализирането на пазара е можело да се отложи до 2015 г., твърди министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов

3728 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Либерализирането на пощенския пазар през 2011 г. беше прибързано и "Български пощи" започват да губят голяма част от пазарния си дял. Либерализацията можеше да стане факт от 2015 г. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в ефира на радио К2.

Папазов поясни, че от 2011 г. дотацията за универсалната пощенска услуга, която е трябвало да се дава от държавата, е плащана с 2 години закъснение. Транспортният министър подчерта, че е трябвало е да се платят 12 млн. лв., а в бюджета са били заделени едва 2 млн. лв. "Ние успяхме да намерим още 6.5 млн.лв. и до Нова година "Български пощи" няма да имат проблеми. След това сме направили нова методика, по която да се изчислява дотацията. Ще се опитаме да преструктурираме дружеството и да го направим печелившо", каза Данаил Папазов. Той добави, че към настоящия момента няма намерение за приватизация.

"БДЖ е в тежко състояние и трябва да се вземат спешни мерки. Предстои среща на министерство на транспорта, министерство на финансите и кредиторите, на която ще представим нашите приоритети и програмата, която предлагаме за преструктуриране на дружеството", разясни Папазов. По думите му е започнало активно търсене на товари, което наред с известното съживяване на пазара има положително отражение и през последните месеци има 30% ръст на товарите, които превозва БДЖ.

"Европейските фондове са един от лостовете, които могат да измъкнат железниците от тежката криза", твърди Данаил Папазов. Той напомни, че през следващия европейски програмен период се обръща много по-голямо внимание на железопътния транспорт. "Предложили сме средствата, които се усвояват от европейските фондове, да бъдат по равно между пътния и железопътния транспорт", каза още Данаил Папазов.

Транспортният министър категорично опроверга твърденията, че 1 млн. души нямат телевизионен сигнал след цифровизацията. Той отбеляза, че остават 339 населени места с жители под 200 човека, които не са покрити.

По темата с нарушенията при издаването на шофьорски книжки, министърът отбеляза, че през последните три месеца в "Автомобилна администрация" са взети сериозни мерки за спиране на порочната практика. "Възнамеряваме да направим пълна електронизация на изпитите за решаване на листовки. Въвеждането на таблети ще има за цел премахването на възможността да се въздейства по някакъв начин на изпитните резултати", каза Данаил Папазов.

Подкрепи Economic.bg