Amazon изненада неприятно инвеститорите

Компанията отичта спад на нетния доход с 37 на сто на годишна база до 82 млн. долара, или 18 цента на акция

84 ~ 1 мин. четене

Американският технологичен гигант Amazon изненада неприятно инвеститорите с финансовите си резултати за тримесечието. Печалбата на Amazon за тримесечието се свива с 37 на сто на годишна база до 82 млн. долара, или 18 цента на акция, съобщава Financial Times.

Приходите на компанията пък са забавили своя ръст. Те нарастват с 22% до 16,07 млрд. долара, подкрепени от силните продажби на дигитално съдържание, облачни услуги и добро представяне при продажбите на дребно.

Темпът обаче се забавя значително спрямо отчетеното през първото тримесечие на 2012 година увеличение на приходите с 36 на сто. Приходите на международния пазар са нараснали с 16 на сто на годишна база, след като преди година повишението бе 31 на сто.

Очакванията на анализаторите преди вчерашния конферентен разговор с финансовия директор на компанията бяха за приходи от 15,94 млрд. долара и 452 млн. долара оперативна печалба.

Изпълнителният директор на компанията, Джеф Безос, коментира, че "фокусът на компанията на този етап е разрастването на бизнеса и завладяването на нови пазари, а не огромна печалба"Едната причина за ниските приходи са именно големите инвестиции на Amazon в нови пазари, в това число за пазарни проучвания и маркетингови изследвания.

Икономическите проблеми в Европа натежават на продажбите в региона и на други компании като Ebay, която също отчете разочароващи резултати.

След официалната борсова сесия пазарната капитализация на компанията се сви с 3,2 на сто.

Подкрепи Economic.bg