Амнистия за протестиращите в Украйна

Предстоящата среща на Ангела Меркел с опозиционните лидери дава шансове за помирение

80 ~ 1 мин. четене

От днес в Украйна влиза в сила амнистията за задържани по време на протестите от последните месеци. Зелена светлина за освобождаването на демонстрантите бе дадена късно снощи от главния прокурор на страната, съобщиха международните агенции.

Законът предвижда освобождаване от наказателна отговорност и сваляне на административните наказания, както и освобождаването на задържани престъпления, извършени по време на масовите протестни демонстрации в страната между 27 декември 2013 г. и 2 февруари 2014 г., припомня БГНЕС.

Пълното име на закона е "За отстраняване на негативните последствия и недопускане на преследване и наказание на лица, във връзка със събитията, които са се случили по време на провеждане на мирни събрания". Според прокуратурата протестиращите в Киев са изпълнили редица условия, необходими за влизане в сила на закона, наричан кратко "Закон за амнистията". Информацията е публикувана на сайта на украинската прокуратура в неделя вечерта. 

Демонстрантите вчера освободиха всички административни сгради, които бяха окупирали. Сред тях беше и кметството в Киев. Това беше основното условие за влизането в сила на закона.

В резултат от арестуваните протестиращи ще бъдат снети всички обвинения и ще се закрият наказателните производства. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу приветства случващото се в Украйна и го определи като "стъпка към успокояване на ситуацията".

На същата позиция застана и първият дипломат на Евросъюза - Катрин Аштън.

По-късно днес германският канцлер Ангела Меркел ще приеме в Берлин двамата лидери на украинската опозиция Виталий Кличко и Арсений Яценюк. Те ще обсъдят как може да бъде намерен изход от кризата.

Подкрепи Economic.bg