Андреева: Президентът да наложи вето, ако разрешат пушенето на закрито

Здравният министър определи идеята за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места като нещо "отвратително"

248 ~ 1 мин. четене
Автор: Богиня Венциславова

Ако бъде либерализиран Законът за здравето, трябва да поискаме президентът да наложи вето, а не да си подаваме оставката. Така министърът на здравеопазването Таня Андреева отговори на въпрос, дали би си подала оставката, ако забраната за пушене на закрито бъде облекчена. В ефира на "Нова телевизия" тя определи идеята за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места като нещо "отвратително".

Министър Андреева обясни също, че е притеснена от идеята да бъде въведено повикване към Спешна помощ чрез SMS. "Така всеки ще може да злоупотребява, дори и децата", посочи Андреева.

По думите й още в началото на тази година е било ясно, че бюджетът за болниците е записан за 10 месеца, както и, че ще има дефицит. "Вече 4-5 месеца търся да се ориентирам кои са причините за лошото състояние на здравната система", каза ресорният министър. Според нея в последните години е било ясно, че има повече болници, отколкото са необходими.

"В последните години политиката в здравеопазването се водеше от финансовия министър Дянков", заяви Таня Андреева. Тя бе категорична, че не само малките общински болници са в тежко състояние, такава е ситуацията и при големите лечебни заведения.

"Последните години се хвърлиха усилия да бъдат фалирани и университетски болници, като например тази в Стара Загора", допълни здравният министър. По думите й от следващата година ще заработи изготвен план за стабилизиране на сектора. Вече са подготвени стъпките от програмата, която има за цел да е в помощ на болниците.

Подкрепи Economic.bg