Апликация за iPad открива рак на кожата

То предупреждава за ранни признаци на опасни меланоми, като използва камерата на телефона

7084 ~ 1 мин. четене

Безплатна апликация за iPod и iPad открива рак на кожата на потребителите с 23 снимки. Приложението е разработка на учени от университета в Мичиган и се нарича UMSkinCheck. То предупреждава за ранни признаци на опасни меланоми, като използва камерата на мобилния апарат.

Притежателите на апликацията трябва да снимат кожата си, за да бъдат установени опасни бенки и белези по епидермиса. Софтуерът сам насочва ползвателите как да си направят лекарски преглед в домашни условия. Той дава за сравнение снимки с вече установени ракови образувания на кожата.

За да си направят самостоятелен преглед, "електронните пациенти" трябва да заснемат в 23 снимки кожата си от главата до петите. Те се складират в паметта на апликацията и служат за база данни за бъдещи сравнения. Ако бенка променя цвета си или обема си, снимките могат да бъдат изпратени на дерматолог, който да прецени дали се налага биопсия.

"Препоръчваме автопрегледи на кожата на всекиго, за да можем да установим ракови тумори възможно в най-ранния им етап, когато са по-лесно лечими", каза авторът на разработката Майкъл Сейбъл от университета в Мичиган.

Всяка година в САЩ се диагностицират 2 млн. нови случая на рак на кожата, припомня вестникът.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg