Apple и Google купуват патенти на Kodak

Общо 12 технологични гиганта от цял свят ще участват на търга за защитени изобретения

Автор: Атанас Христов

Две от най-големите технологични компании в света - Apple Inc и Google Inc заедно ще купят патенти на обща стойност 525 млн. долара на банкрутиралия доскорошен гигант Eastman Kodak Co. Към Apple и Google ще се присъедини производителят на телефоните Blackberry - Research In Motion Ltd (RIM). След сделката трите компаниите ще спечелят правото да използват цифровата технология за улавяне и споделяне на снимки, съобщи Bloomberg.

От съобщение на Kodak става ясно, че групата компании е водена от Intellectual Ventures Management LLC и RPX Corp. Google, Apple и RIM са сред 12-те компании, които ще имат право да ползват патенти след сделката, се казва в съдебно решение.

Сред другите участници в групата, която ще вземе патенти на Kodak са най-голямата социална мрежа Facebook Inc, Amazon.com Inc и софтуерният гигант Microsoft Corp. Заедно с тях патенти ще вземат Samsung Electronics Co, Adobe Systems Inc, Fujifilm Holdings Corp, Huawei Technologies Co, HTC Corp и Shutterfly Inc. Компаниите ще участват на търг за над 1100 защитени технологии, свързани с улавяне и споделяне на цифрови изображения. Доскоро тези патенти бяха оценени от консултантска фирма на над 2.6 млрд. долара.

"За продажба сега е обявена една малка част от цялостния патентен портфейл" каза Крис Веронда, говорител на базираното в Рочестър, Ню Йорк Kodak. По думите му компанията ще запази правото на изключително ползване върху други 9600 патента, свързани с текущия бизнес.

Коментари: 0