Apple надмина прогнозите, но сви значително печалбата

Нетният доход на компанията се свива с 18 на сто до 9,5 млрд. долара, а приходите са се увеличили до 43,6 млрд. от 39,2 млрд. долара на годишна база

88 ~ 2 мин. четене

Американският компютърен гигант Apple отчете спад на печалбата си през първото тримесечие на 2013 на годишна база, съобщава Financial Times. Въпреки влошаването на показателя обаче той, както и приходите на компанията се оказаха по-добри от предварителните прогнози на анализаторите на Wallstreet.

Нетният доход на Apple се свива с 18 на сто на годишна база. През периода е генерирана печалба от 9,5 милиарда долара, за сметка на 11,6 милиарда преди година и 13,1 милиарда през предходното тримесечие. Приходите са се увеличили на годишна база до 43,6 милиарда долара от 39,2 милиарда, докато през предходното тримесечие са били 54,5 милиарда долара.

Компанията е продала 37,4 милиона iPhone устройства през първото тримесечие, много повече от очакваните 34 милиона от Уолстрийт. Продажбите на 19,5 милиона iPad-а също превишават очакванията, които бяха в диапазона от 18 до 19 милиона. Двата продукта са най-популярните в портфолиото на Apple.

Освен това са продадени 5,6 милиона плейъра iPod и под 4 милиона Mac-ове, при очаквани около 3,9 милиона. Продажбите на Mac обаче бележат 2% спад спрямо същия период на миналата година. Тим Кук, CEO-то на Apple, обяснява това с увеличените продажби на iPad.

Добрата новина за акционерите е, че дивидентът ще бъде увеличен с 15 на сто до 3,05 долара за акция, а програмата за обратно изкупуване набъбва от 10 до 60 млрд. долара. Тази новина временно подкрепи акциите на Apple и те поскъпнаха с 5% в следборсовата търговия, достигайки 409,09 долара, но по-късно отбелязаха спад с 404,98 щатски долара.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук заяви, че Apple не смята да пуска нови продукти до есента. Това означава, че компанията очаква дълги месеци на сравнително по-слаби продажби и спадащи приходи. За следващото тримесечие от Apple прогнозират приходите да бъдат между 33,5 и 35,5 млрд. долара, което е по-малко от предвижданите от анализаторите 38,6 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg