Apple залага на потенциала на iWatch

С бъдещия си смарт часовник компанията дори може да компенсира спада в ръста в други области като телефоните iPhone и музикалните плейъри от серията iPod

Докато изпълнителният директор на компанията Apple, Тим Кук, намеква, че работи върху дългоочакваните смарт телевизори от ново поколение, всъщност може да се окаже, че умният часовник iWatch е далеч по доходоносен, пише Bloomberg.

През настоящата година глобалната часовникарска индустрия ще генерира приходи в размер на 60 млрд. долара, смята Оливър Чен, анализтор от Citigroup Inc. Макар че тази сума е по-малка от приходите, идващи от пазара на телевизори, то общият марж на печалбата при часовниците е приблизително четири пъти по-висок – около 60 процента.

С бъдещия си смарт часовник компанията дори може да компенсира спада в ръста в други области като телефоните iPhone и музикалните плейъри от серията iPod, допълва Bloomberg.

„iWatchможе да се окаже възможност заAppleна стойност 6 млрд. долара“, коментира Оливър Чен. Технологичният гигант би спечели много, ако представи нещо напълно ново, както навремето направи с iPod. Това бе продукт, от който потребителите не мислеха, че имат нужда, смята той.

След като достигнаха рекордни стойности през миналия септември, акциите на Apple се сринаха с една трета през последните месеци. Основните причини за негативната тенденция са свързани със силната конкуренция на корейската Samsung, както и със съмненията около насоката на наследника на Стив Джобс.

Коментари: 0