Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна (обновена)

Хилядното множество на площада посрещна новината с аплодисменти

128 ~ 2 мин. четене

Върховната Рада на Украйна назначи Арсений Яценюк на поста премиер. За назначаването му гласуваха 371 от депутатите. Веднага след гласуването председателят на парламента Александър Турчинов подписа постановлението за назначаване и помоли Яценюк да се премести в правителствената ложа.

Малко преди това председателят на партия Баткивщина бе издигнат от Майдана за премиер на Украйна.Неговата кандидатура бе предложена от Радата на Майдана на народно вече (славянско народно събрание от всички боеспособни мъже, популярно през средните векове – б.р.).

Хилядното множество посрещна новината с аплодисменти. Малко по-късно бе обявен и министерския съвет, който ще бъде внесен за гласуване във Върховната рада на 27 февруари.

Арсений Яценюк е роден на 22 май 1974 г. в Черновци, Западна Украйна. Заемал е различни високи държавни постове  – бил е министър на икономиката (2005 - 2006 г.), министър на външните работи (2007 г.), а от 2007 до 2008 г. е председател на Върховната рада в Украйна.От 2009 г. до 2012 г. той е начело на политическата партия „Фронт за промени”.

От юли до декември 2012 г. оглавява съвета на „Обединена опозиция“, а от 11 декември 2012 г. ръководи фракцията на “Баткившчина” в парламента. На 14 юни 2013 г. е избран за председател на тази партия.Яценюк живее в село Новие Петровци, в съседство с бившия президент Виктор Янукович. Поради тази причина районът е строго охраняван.

Къщата на опозиционния лидер е двуетажна, а до нея има караулка за охраната, басейн и градина. В средата на големия двор има дървен мост и къща за гости.Яценюк е женен за по-голямата от него Тереза (1970 г.), с която имат две дъщери.

Подкрепи Economic.bg