ЕП обяви война на цигарената индустрия

Огромни стряскащи надписи и снимки ще се появят по цигарените опаковки, 10-ките са забранени

100 ~ 2 мин. четене

Законодателен проект, целящ да направи тютюневите продукти по-малко привлекателни за младите хора, беше одобрен от членовете на Eвропарламента в сряда, съобщиха от българската редакция на пресслужбата на институцията.

Неофициално съгласуваният с министрите на здравеопазването на държавите членки текст изисква върху всички опаковки да има изображения, предупреждаващи за здравните последици, които да покриват 65% от повърхността им. Електронните цигари ще бъдат регулирани или като лекарствени продукти, когато е декларирано, че служат за отказване от пушене, или като тютюневи изделия.

Действащото законодателство изисква здравните предупреждения да обхващат най‑малко 30% от площта на предната част на опаковката и 40% на гърба. Предложеният текст ще увеличи процента на 65%, отпред и отзад и ще изисква тези предупреждения да бъдат под формата на изображения - практика, която не е познатаа в по-голямата част от държавите членки в момента. Опаковките от по‑малко от 20 цигари, които са по‑евтини и съответно по‑достъпни за деца, ще бъдат забранени в няколкото страни, където все още се продават.

По предложение на членове на Европейския парламент електронни цигари ще се регулират или като лекарствени продукти, когато е декларирано, че служат за отказване от пушене, или алтернативно, като тютюневи изделия.
В последния случай, концентрацията на никотин не трябва да надвишава 20 мг/мл.

Ще бъде позволена продажбата на електронни цигари позволяващи многократно зареждане. Електронните цигари следва да бъдат обезопасени спрямо деца и да носят предупреждения за здравето. Те ще бъдат обект на същите ограничения за реклама като тютюневи изделия.

Текстът ще забрани ароматите в цигарите и тютюна за навиване, които биха направили продукта по‑атрактивен чрез придаването на „характерен вкус". Ароматът на мента ще бъде забранен от 2020 година. Ароматите ще бъдат разрешени за лулите.

Някои добавки, които са особено вредни за здравето, ще бъдат забранени и регулаторите ще получат нови правомощия да изискват от тютюневата промишленост да извърши допълнителни изследвания на добавките от „приоритетният списък", който трябва да бъде изготвен с делегиран акт.

Подкрепи Economic.bg