Атомното бедствие във Фукушима е било предотвратимо

Според доклад от 641 страници бедствието е причинено след "тайно споразумение"

Според последно проучване най-тежката ядрена авария е резултат от „тайно споразумение" между правителствата, регулаторните органи и оператора на централата и можело да бъде предотвратена.

Щетите от голямо земетресение на 11 март миналата година и на последвалото цунами не могат да бъдат изключени като следствие от инцидента.

Проучването отбелязва също и проблемите в реакцията на оператора на централата Tokyo Electric Power Co и след това на премиера Наото Кан, който подаде оставка миналата година, след като получи критики относно действията си след кризата.

"Ядрената авария във Фукушима е резултат на "тайно споразумение" между правителството, регулаторните органи и липсата на управление от тези страни", се казва в доклада от 641 страници.

Анализатори твърдят, че регулаторите там не са били склонни да приемат световните стандарти за безопасност, които биха могли да помогнат да се предотврати катастрофа, в която реакторите се разтапят, бълват радиация и принуждават около 150 000 души да напуснат домовете си, много от които загиват.

"Във всички области Комисията е установила невежество и арогантност, непростими за всеки или всяка организация, която се занимава с ядрената енергетика. Намерихме незачитане на глобалните тенденции и незачитане на обществената безопасност", казва панелът.

Докладът от експертите е само един от трите панела, които разследват случая вув Фукушима, включващи шестмесечна инспекция, повече от 900 часа на изслушвания и интервюта с над 1 100 души.

Много от шокиращите подробности от бедствието, включително неумението на оператора Tokyo Electric Power Co да се подготви за масивно цунами и хаотичната реакция от правителството, вече са публично достояние.

Коментари: 0