Австралийският долар падна до 3,5-годишно дъно

Златото под натиск и вероятно ще търпи загуби

72 ~ 4 мин. четене

Щатският долар остава силен и днес, след като се върна на нивата от преди излизането на данните за трудовата заетост в САЩ през миналата седмица, тъй като вярата в американската икономика се завърна. В същото време австралийския долар падна до три и половина годишно дъно след слаб резултат за местната трудова заетост.

Положителните новини от САЩ през тази седмица дадоха надежда, че изненадващо слабия резултат за заетостта от петък е бил еднократно явление и не е първи сигнал, че икономиката е загубила скорост в края на миналата година. Вчера доклад показа, че цените на производителите са отчели през декември най-голямо повишение за последните шест месеца. Въпреки това има малко сигнали за ценови натиск. Във вторник продажбите на дребно показаха добър растеж, а измерване за основните потребителски разходи разкри голямо увеличение.

Така инвеститорите са отново окуражени да заемат дълги позиции в долара и да залагат, че Федералния резерв ще продължи да премахва стимулите през цялата 2014 година. В помощ на долара беше и изказване на един от най-агресивните представители на Фед Чарлс Евънс, че подкрепя премахването на програмата по покупки на облигации и дори предвижда по-големи редукции ако икономиката се усилва.

Долар/йена скочи до 104.90 и е много близо до 5-годишния връх от 105.45, който удари в началото на годината. Дилъри обаче споменават, че над това ниво има големи оферти за продажби и това вероятно ще ограничава растежа на долара в близък план. Днес пазарите ще следят с интерес данните за индекса на потребителските цени в САЩ. Един силен резултат може да окуражи Фед да предприеме по-агресивен подход при нормализирането на монетарната политика. Слаб резултат може да доведе до сериозен спад на долара в близък план. Евро/долар днес е на 1.3615, а вчера удари почти едномесечно дъно на 1.3581.

Австралийският долар се срина през нощта до дъно от 0.8797 срещу американския си колега, което е най-ниска стойност след август 2010 година. Движението дойде след данни за трудовата заетост в Австралия, които увеличиха очакванията за ново намаление на лихвите. Докладът показа, че работодателите са закривали през декември работни места с най-голяма скорост за последните девет месеца като тези на пълен работен ден са най-засегнати. Очакванията на икономистите бяха съвсем други и предвиждаха скромен растеж на работните места. Реакцията на пазарите беше, че се възродиха шансовете за още едно намаление на лихвите на Австралийската централна банка, която досега сигнализираше, че по-скоро не иска ново намаление от сегашните рекордно ниски нива на лихвите от 2.5%. Австралийският долар последно се котираше на 0.8815 с което губи 3% от стойността си след върха в понеделник на 0.9087. Следващо ниво на подкрепа е 0.8775, което е 76.4% корекция на дългосрочното рали на валутата от 2010 до 2011 година.

Канадският долар е с подобна траектория, въпреки слабото покачване в сряда, заради спекулациите, че Канадската централна банка може да заеме позиция на нови монетарни облекчения след серията от слаби икономически данни. Вчера двойката удари връх от 1.0992, но днес канадеца продължава да сваля южния си съсед и котировките са вече 1.0933. Лихвите в Канада са едни от най-високите сред 10-те най-развити държави в света и много хора си задават въпроса дали могат да бъдат задържани на тези нива. Според специалисти пазара ще тества голямото ниво от 1.10 преди редовното заседание на Канадската централна банка на 22 януари.

Златото под натиск и вероятно ще търпи загуби

Златото е почти без промяна днес след два дни на спад, но ралито на акциите и нарастващия оптимизъм за световния икономически растеж оказват натиск върху статута му на алтернативна инвестиция.

МВФ заяви в сряда, че очаква световния растеж да се усили през тази година, въпреки че добави, че инфлацията представлява все по-голям риск докато икономическия ръст остава под нивата, които централните банки считат за оптимални.

Жълтият метал, който е приеман и за защита срещу инфлацията, може да преживее и нови загуби и да загуби растежа досега от началото на годината в размер на 3%. Той дойде след силно търсене от физическия сектор в Канада и слаб резултат за заетостта в САЩ, който породи спекулации, че Федералния резерв ще намали скоростта на редуциране на монетарните стимули.

Спот цената днес е без промяна на нивата от 1240 долара за тройунция. Цената на другите метали е също почти без промяна. Доларът нарасна до едноседмичен връх срещу йената след серия от силни данни от САЩ и добрите печалби на акциите на Банк ъф Америка, които оставиха на заден план притесненията, че икономиката се забавя.

При наличието на силен долар, нарастваща доходност на 10-годишните американски държавни облигации и неспособността на златото вчера да пробие ключовата съпротива при 1255 долара, то най-вероятно метала ще остане под натиск.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0