Австрийската Meinl води руски инвеститори в България

Финансовата институция, която днес официално стъпи на пазара у нас, ще е активен играч при изкупуването на дълговете на трети страни към нас

Автор: Атанас Христов

Австрийската инвестиционна банка Meinl Bank ще посредничи на големи руски инвеститори, ако те проявяват интерес към България. Това обяви Питър Вайнзиерл, председател на Управителния съвет на Meinl Bank по време на официалното представяне на офиса на австрийската банка у нас. "Банката няма обслужва пряко руските интереси в България, но това е един добър пазар, доколкото има големи и сериозни руски инвеститори, които биха искали интересите им да бъдат представени в България. В този смисъл ще посредничим при тази дейност", коментира Вайнзиерл. "Връзката ни с Русия е това, че през последните години голяма част от добрите ни клиенти бяха от Руската федерация", защити се Питър Вайнзиерл.

Старт на дейността

Днес официално бе обявено, че Майнъл Банк България е новият играч на пазара у нас. Финансовата институция стартира с амбицията да бъде първата истинска инвестиционна банка в България. Приоритетни сектори на финансиране ще бъдат хранително-вкусовата и преработващата промишленост. Кредитната институция ще предлага и всички финансови услуги, които извършва и всяка търговска банка. "Има определена процедура, която трябва да бъде изпълнена във времето, преди реално да заработи представителството в България. Предполагам до средата на следващата година ще заработим реално като клон", добави Вайнзиерл. По думите му ще пуснат на пазара различни инвестиционни продукти - стандартни фондове, инвестиции в дялов капитал, което е новост и продукти свързани с недвижими имоти.

Изкупуване на дългове

Австрийската банка е сред най-активните играчи при събирането на държавни дългове. Вече са отправили оферта да изкупят заемите, които има Украйна към България. През следващата година ще направят предложение да изкупят и дълга на Куба към България, който вече надвишава 350 млн. долара. "Ние сме особено активни при преструктурирането на държавни дългове и в изкупуването на дългове като цяло. В България има много благоприятна среда за тази дейност. Страната ви изостава спрямо други източноевропейски държави по отношение на събирането на държавните дългове", разясни Питър Вайнзиерл. Плановете са да се насочат усилия към събиране на дълговете от страните от бившия социалистически блок.

Вече 5 години обвинения

Председателят на УС на австрийската банка коментира и делата, които водят дребни акционери срещу мениджмънта.

"Между 2002 и 2007 г. имахме изключително успешен за периода инвестиционен продукт. Той обаче загуби своята стойност, когато започна глобалната криза. Всички инвеститори реагираха остро и когато австрийските медии започнаха да разгласяват, че рентабилността на този продукт е накърнена, ние доброволно изплатихме средства на 6 хил. дребни инвеститори, които бяха с финансови затруднения. Вече 5 години се води това разследване, без да има никакви уличаващи мениджмънта обстоятелства", категоричен е Питър Вайнзиерл. По думите му това е продукт свързан с недвижими имоти - инвестиция в търговки имоти в Източна Европа. "Поради добрата репутация на банката инвеститорите са подценили новата обстановка в Европа и попитаха защо са купили продукт с определена възвращаемост, но не я получават. Заради кризата нямаше как това да стане. Ето защо банката изплати доброволно средства", каза още Питър Вайнзиерл.

Българският мениджмънт

Представители на банката за България ще са двама бивши зам.-министри - Милен Керемедчиев и Атанас Кънчев. Милен Керемедчиев е бивш заместник-министър в две правителства - в кабинета "Сакскобурготски" той беше зам.-министър на икономиката, а в правителството на Сергей Станишев Керемедчиев заемаше поста зам.-министър на външните работи от квотата на НДСВ. Атанас Кънчев е бивш зам.-министър на финансите и бивш изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

Коментари: 0