Китайци и индийци "луднаха" по розовото ни масло

Фонд на Поднебесната може да инвестира в розови градини, розоварни и парфюмерийни фабрики. В Индия подписали договор за изкупуване на продукцията на наша производителка

Автор: Таня Киркова

Дървените мускалчета с розова есенция едва не скарали 10-те туроператори, с които министър Делян Добрев се срещнал при посещението си в Китай наскоро. Причината била, че броят на традиционните български сувенири не стигнал за всички.

Китайски фонд веднага се заинтересувал да инвестира в розови градини, розоварни и парфюмерийни фабрики, където българи ще правят парфюми по китайски рецепти.

Делян Добрев им представил кмета на Пловдив. Разменили си координатите. "Не се бяхме качили още на самолета, а те вече му бяха написали имейл. За три дни си размениха 10 имейла. На четвъртия ден дойдоха в България, ходиха в Пловдив и се срещнаха с производители на розово масло, със собственици на розови градини и парфюмерийни заводи, за да ги финансират в България", разказа министърът на икономиката. Това е нещо, което ще се случи, убеден е Добрев.

Мускалчетата с розовата есенция се харесали и в Япония, а индийска компания подписала договор за цялата бъдеща продукция с българска производителка на розово масло. Казали й колкото произведете, "ще го купим".

"С китайска авиокомпания говорихме да направим полет Шанхай - Пловдив, който да кара китайски туристи на културно-исторически, винен, хазартен и спа туризъм в България. Интересът към България сред китайците се увеличава. Ръстът на китайските туристи у нас за деветте месеца на 2012 г. е 29% спрямо същия период на 2011 г. "Отначало малко ще субсидираме полета, докато достигне да вози по 500 души на месец", обясни Делян Добрев, който е голям привърженик на китайските инвестиции в България.

Министърът дори си направил визитни картички на китайски, за да ги впечатли. В региона на Пловдив имаме всичко, от което китайските туристи се интересуват - имаме културно-исторически туризъм, спа, което страшно много ги интересува, имаме винарни в целия регион..."

Коментари: 0