"Аз съм опасен човек"

Следващото правителство трябва да е програмно и с широко политическо съгласие, смята бившият премиер

Иван Костов:

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Аз съм опасен човек. Винаги човекът, който говори истината е опасен. Няма какво да ми направят, защото не се боря да бъда избиран“, заяви Иван Костов в ефира на Нова телевизия по повод ситуацията с КТБ, спекулациите с неговото име и квалификациите отправени от главния прокурор Сотир Цацаров.

„Крайно неуместно е прокуратурата да спасява банки. Обществото вече е платило за действията ѝ - 1,23 млрд. лв. са депозирани в една банка, а на 3,7 млрд. лв. се оценява плана не за оздравяване, а за ликвидиране на КТБ.“, посочи бившият премиер и финансов министър.

„Ще посоча с пръст всеки виновен, ако се стигне до банкова криза. Подменят се истинските проблеми с фалшиви лица, маши и личностни конфликти“, категоричен бе Костов. Според него основният проблем е в съдебната система, защото ако тя функционираше, то нямаше да се стигне до груби намеси в бизнеса и създаването на зависимиости.

Той, обаче, изрази оптимизъм за развръзката с Корпоративна търговска банка. Според него има много възможни решения за оздравяването и отварянето ѝ, а положителен сигнал е оттеглянето на един от основните участници в атаките срещу нея - прокуратурата. „Нямам причина да не вярвам на БНБ, оптимист съм. Институциите осъзнават отговорността си и са на прав път“, добави Костов.

Директорът на Лабораторията за управление на рискове към НБУ коментира и актуалната обстановка и хоризонтите пред политическия живот в страната. „Да не драматизираме. Ако бъде гласувана веднага актуализация на бюджета, ако служебното правителство изготви реалистичен бюджет за 2015 г. и той бъде приет навреме, ако бъде избран нов управител на БНБ, то с това служебния кабинет ще извади голяма част от кестените от огъня. Актуализацията няма да заличи щетите от тази година, но ще положи стабилна основа за следващото правителство“, обясни той.

Според Иван Костов следващото правителство трябва да е програмно, с кратък мандат и съставено от най-добрите специалисти в страната и хора с характер. „Самият вот няма да реши проблемите, необходимо е политическо съгласие. Избори през година ще доведат до политическа дестабилизация“, изтъкна бившият премиер. По думите му, Реформаторският блок трябва да подкрепи такова правителство и да даде реформаторските му насоки.

Бившият десен лидер изрази задоволство, че много от прогнозите направени от Лабораторията са се оказали коректни.

Коментари: 0