Азиатските пазари чакат възстановяване в САЩ

Борсите отчетоха ръст и след сигнали за икономически стимули в Япония

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Азиатските пазари масово затвориха на зелено, след като националната банка на Япония (Bank of Japan) даде сигнал, че политиците се подготвят да предприемат мерки за стимулиране на икономиката. Към положителните новини се добавят и данните за продажбите на древно в САЩ, като данните загатват за икономическо възстановяване.

Протоколът от последното заседание на Bank of Japan показа, че правителството обмисля начини, с които да разширят програмата си за стимулиране на икономиката. Става ясно, че управляващите не изключват никакви опции в тази посока, а означава, че отново може да се пристъпи към програма за количествени улеснения, въпреки големия дълг на страната.

Продажбите на древно в САЩ през юли вероятно са нараснали с 0.3% на     годишна база, като увеличението е първото за последните четири месеца. През юни спадът беше с 0.5%. Анализаторите са на мнение и, че индустриалното производство също ще расте през юли - с 0.5%. Месец по-рано увеличението беше с 0.4%.

Индексът следящ компаниите в Азия и пасифика - MSCI Asia Pacific Index расте с 0.3% до 120.43 пункта. Индексът на сините чипове в Япония - Nikkei 225 расте с 0.34%, но остава под 9 000 пункта. Акциите на Honda Motor Co., която продава 40% от продукцията си в Северна Америка, се покачиха с 0.6%.

Южнокорейският измерител Kospi нарасна с 0.8%, а хонконгският Hang Seng с 0.3%. В Китай  Shanghai Composite Index  отчете спад от 0.3%.

Коментари: 0