BP продава дела си в TNK-BP за $26 млрд.

По силата на сделката компанията ще получи 18.5% от капитала на руската държавна компания "Роснефт" и 12.3 млрд. долара в кеш

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Петролната компания BP обяви официално, че продава 50-процентния си дял във втората най-голяма петролна компания в Русия - TNK-BP. Купувач, каквито бяха спекулациите досега, е руската държавна енергийна компания "Роснефт".

Цената по сделката се оценява на 26 млрд. долара. Според изнесената информация BP получава 18.5% от капитала на руската държавна компания и 12.3 млрд. долара в кеш. Така компанията става вторият най-голям акционер след държавата и получава две места в 9-членния борд на директорите.

"Това е важен ден за BP. Русия е от жизненоважно значение за енергийната сигурност на света и значението й ще бъде все по-голямо през следващите години", коментира Карл-Хенрих Сванберг, директор на BP. Според него TNK-BP е била една добра инвестиция, но "сега се поставят нови основи на работата в Русия".

Първоначално "Роснефт" ще плати на BP 17.1 млрд. долара в кеш и 12.84% от капитала на руската компания. В последствие BP ще използва 4.8 млрд. долара от парите да купи още 5.66% от "Роснефт" при цена от 8 долара за акция. След окончателното приключване на сделката BP ще притежава общо 19.75%, заради 1.25%, които има сега, и 12.3 млрд. долара в кеш.

Освен дела на BP, "Роснефт" ще купи и останалите 50%, които сега се притежават от AAR. Цялостното придобиване на TNK-BP беше одобрено и от руския президент Владимир Путин по време на среща с главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин.

Коментари: 0