Борисов поиска албанския битум

Двете страни ще стоят обща жп линия

Бойко Борисов поиска албански битум за строежа на пътища. "Колкото имате, толкова можем да вземем", каза премиерът на среща с колегата си Сали Бериша. "Има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години", похвали материала Борисов.

Бериша изтъкна, че Научноизследователският институт в Милано е дал много висока оценка за битуминозните пясъци в Албания. "Смятаме, че разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа", каза албанският премиер.

"Нека първо да си направим Коридор № 8, после да го изнасят”, пошегува се Борисов.

Бериша поздрави Борисов за успехите, които е постигнало българското правителство в осъществяването на реформите. По думите му те са извели страната ни сред държавите, които са с най-добри показатели през последните години в Европа. "България през последните десетилетия е фактор на мира и стабилността в нашия регион, за което аз изказвам своите приветствия от цялото си сърце. Посещението в нашата страна е забележително събитие в хода на прекрасните, приятелски взаимоотношения между двете страни", отбеляза албанският премиер.

Акцент в разговора им е било изграждането на Коридор № 8. "Обещахме си да положим усилия, за да се осъществи най-накрая този проект", каза Бериша.

От своя страна Борисов изрази надежда в следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти. "Магистрала „Марица” е важна не само за България, тя е важна за всички държави на Балканите, защото извежда и жп трафика, и пътният трафик до Истанбул. Магистрала „Тракия” свързва Балканите с топлите ни пристанища на Черно море. Скоростният път до Калотина свързва София с Белград. Магистрала „Струма” свързва София със Солун. В това отношение, ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за Коридор № 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран със „Струма” и „Марица”, действително ще имаме една работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик", обясни премиерът Борисов.

Борисов се ангажира да даде рамо на Тирана за присъединяването й към Европейския съюз. "Докладът на Европейската комисия и оценката за Албания са добри, за което тя заслужава подкрепа", посочи българският премиер.

Коментари: 0