ЕК разреши сделката за БТК

Телекомът ще бъде продаден на КТБ и руската VTB Capital

Сделката за продажбата на Българска телекомуникационна компания АД (БТК) е на финалната права, след като и Европейската комисия разреши придобиването на телекома от Корпоративна търговска банка (КТБ) и руската банка VTB Capital. Това стана ясно от съобщение на ЕК.

Двете финансови институции вече получиха подкрепата и на общото събрание на акционерите, което в началото на октомври одобри преструктурирането на групата БТК. Една от одобрените промени е в договора за кредитни линии на телекома, подписан с кредиторите на 9 август 2007 г. Общата сума на главницата по заемите е 478.44 млн. евро, които ще бъдат консолидирани в една нова кредитна линия. БТК ще трябва да направи първоначално плащане по нея между 16 и 38 млн. евро.

За продажбата на БТК се заговори през август, когато мажоритарният собственик "НЕФ Телеком България" изпрати съобщение до инвеститорите за продажбата на телекомуникационната компания.

За деветмесечието на 2012 г. БТК отчете спад на приходите и ръст на печалбата. Продажбите на компанията намаляха с 5.1% на годишна база до 633.12 млн. лв., но консолидираната печалба се повиши с  с 33.6% до 32.92 млн. лв.

Коментари: 0