БТТП е против „лихвения данък“

Работодателската организация смята, че подобен налог ще намали доходите и спестяванията на хората в банките

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако бъде въведен 10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица, това ще намали доходите и спестяванията на хората в банките. Това е становището на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод информациите за въвеждането на подобен налог.

Според експертите на Палатата въвеждането на данъка ще насърчи част от физическите лица да изтеглят своите депозити, за да не плащат данъци.

"Трябва да се отчете и факта, че с въвеждането на новия данък ще се рефлектира негативно и на позицията на България в международните класации - Индекс на правене на бизнес (World Bank), Индекс на икономическа свобода (Heritage Foundation, Wall Street Journal), Най-добри страни за бизнес (Forbes)", се казва още в становището.

БТТП предлага ако бъдат приети тези промени, то лихвите по минимално гарантираният лимит по депозити, съгласно Закон за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат необлагаеми. Освен това се предлага местните физически лица да могат да ползват данъчно облекчение, като приспадат от годишната данъчна основа направените през годината лихвени плащания по кредити.

От работодателската организация смятат, че финансовият министър Симеон Дянков нарушава принципа на тристранно сътрудничество. Те изтъкват, че засега тези информации се появяват само в медиите и към момента не са отразени в проекта на политиките на държавния бюджет за 2013 г., както и законите, които са поставени на обществено обсъждане.

Коментари: 0