BRICS ще основе алтернативен МВФ

Собствена банка за развитие ще подпомага инфраструктурни проекти, заяви руският финансов министър

BRICS ще основе алтернативен МВФ

Снимка: africanarguments.org

3686 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Петте най-големи развиващи се икономики - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (BRICS) ще открият собствена банка за развитие и ще създадат алтернативен вариант на Международния валутен фонд (МВФ), която да подпомага растежа в тях. Това е заявил руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от The Wall Street Journal.

Принципното съгласие е постигнато още през изминалата година, когато започна значително изтегляне на капитали от развиващите се пазари, оказващо силно негативно влияние на местните валути. Петте страни са се договорили банката да започне на функционира до 2016 г. Подробностите ще бъдат уточнени на следващата им среща - в Бразилия, в средата на месеца. Знае се, обаче, името на новата международна институция - „Нова банка за развитие”.  

Новината идва в период, когато Русия се ползва с недоверието на Запада, вследствие анексирането на Крим, а страната бе и изолирана от работата на Г-8 – групата на водещите индустриални държави.

Силуанов посочи, че тя ще насочи финансирането си основно за инфраструктурни проекти в BRICS, но ще бъде отворена и към други членове на Обединените нации. Първоначалният капитал ще е 10 млрд. щатски долара - по 2 млрд. долара за всяка страна от страните през следващите седем години. Максималният капитал ще бъде фиксиран на 100 млрд. долара.

Централата на банката ще е в Шанхай или Ню Делхи, а управителят ѝ ще има петгодишен мандат. Финансист номер едно на Русия не скрива, че страната има амбиции за управленските ѝ позиции.

BRICS обмисля и създаването на фонд, който Силуанов определя като „малък МВФ”. Той би трябвало да обедини парични ресурси на стойност 100 млрд. долара с произход валутните резерви на петте държави. Китай ще има най-голямо участие - 41 млрд. долара, Русия, Бразилия и Индия ще допринесат с по 18 млрд., а Южна Африка ще отдели 5 млрд. долара. Фондът ще осигурява спешна защита при опасност от резки отливи на капитал и обезценяване на местните валути.

Подкрепи Economic.bg