"Немският отбор се би като Хитлер"

Бунг Мохтар Радин, малайзийски депутат коментира мача Германия – Бразилия в своя Twitter

Цитат на деня

40 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

"Немският национален отбор се сражаваше като Хитлер". Такова неуместно сравнение направи популярният малайзийски депутат Бунг Мохтар Радин след мача Германия – Бразилия в своя Тwitter, с което възмути цялата страна и дори родината на Гьоте.

Авторът на международния блог на в. The Washington Post Адам Тейлър описва скандала в Куала Лумпур след като политикът „похвали” германците за победата.

 „Юнаци...Браво...Да живее Хилер”, по своя си начин Радин честити на германския национален отбор с туит по темата.

Туитът обаче предизвика оживени дискусии в Малайзия. Посланикът на Федеративната република Германия (ФРГ) Холгер Михаел заяви, че екипът на страната му оценява думите на подкрепа, но той „безусловно отхвърля неприемливите намеци за фашисткия режим на Адолф Хитлер”.

Самият депутат обаче не се разкайва. „Аз не знам какво им се случва на хората. Хитлер е част на историята и немският отбор се сражаваше като него”, казва той пред малайзийско издание The Star Online.

Според автора на статията Адам Тейлър обаче този цитат не е единственият. Според него социално-аналитичната компания отчете, че в деня на мача Германия – Бразилия на 8 юли споменаването на „Хитлер” и „нацистите” в туитовете се оказало доста над обикновеното.

„Какво да се каже, една от основните функции на Twitter по време на големите обществени мероприятия е да даде възможност на всеки публично да подхвърля най-ужасни шеги, без да се притеснява от обвинения. За съжаление за Германия, тези шеги все още са за нацисти, независимо какъв е контекстът”, обобщава в статията си Aдам Тейлър.Подкрепи Economic.bg