Проблем с плодовитостта на петлите заплашва производството на пилешко

Породата "отговаря" за близо 25% от птиците в САЩ

Проблем с плодовитостта на петлите заплашва производството на пилешко
488 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Aviagen Group - най-големият развъдник за пилета в света е открил, че ключова порода петли има генетичен проблем, който понижава прогресивно плодовитостта ѝ, пише Reuters. Той може да се дължи на генно инженерство от страна на компанията.

Това може да доведе до недостиг в производството на птици в САЩ, където породата е широко разпространена и съответно до покачване на цените на пилешкото месо. На този фон, цените на говеждото и свинското вече достигнаха рекордни стойности зад Океана.

Чрез своето поколение, петлите от породата на Рос отговарят за приблизително 25% от популацията на промишлено отглежданите пилета, посочват от компанията. Тя е работила в сътрудничество с най-големия си клиент, както и трети най-голям производител на птиче месо в щатите - Sanderson Farms, за да открие коя е причината за намаляващата плодовитост на породата. След като преди това са изключили множество предполагаеми причинители, изследователите са потвърдили, че става въпрос за генетична аномалия.

Aviegen признават, че необявена промяна в генома на породата е направила птиците „твърде чувствителни” към прекомерно хранене. В резултат на това, те са ставали прекалено затлъстели, което е оказало негативно влияние на плодовитостта им и оттам процентът на излюпвания е спаднал значително.

Майк Кокръл, главен финансов директор на Sanderson, обяви, че 17% яйцата на породата, доставени от Aviаgen не са успели да се излюпят. Нормално този дял не надвишава 15%. Наблюденията са показали, че фактори като температурата в люпилните и храната за кокошките са били в нормите и не са оказали неблагоприятно въздействие.   

Марла Робинсън, говорител на Aviegen, заяви, че развъдникът вече е създал подобна порода петли, но без проблемните гени, първоначалните резултати са „благоприятни” и скоро тя трябва да измести напълно старата.

Дори преди задълбочаването на този проблем, птицефермите в страната вече са изпитвали остър недостиг в доставките на развъдни птици. Департаментът по земеделие на САЩ оряза през изминалия месец прогнозата за производството за тази година до 1% ръст в обема, при среден ръст в дългосрочен план от 4%.

В същото време търсенето на американски пилета зад граница продължава да нараства. Очакванията са, че през 2014 г. ще бъдат изнесени 3,4 млн. т. птиче, при 3,1 млн. за 2013 г.

Подкрепи Economic.bg