БСП иска мораториум върху строителството на 10 плажа

Левицата "осинови" идеята на екоорганизациите

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"Коалиция за България" пое ангажимента да внесе в Народното събрание идеята на еколозите за налагане на мораториум на строителството върху 10 плажа по Черноморието. Предложението на БСП е по въпроса да бъде сформирана временна анкетна комисия, обявиха депутатите Михаил Миков, Димчо Михалевски и Петър Курумбашев.

Плажовете, върху които се предлага да бъде забранено строителството, са Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват Ропотамо).

Михаил Миков обяви, че в момента наблюдаваме "един несръчен кризисен PR, в който единствената цел е да се отхвърлят абсолютно обоснователните съмнения за корупционни практики в управлението на ГЕРБ". Той бе категоричен, че настоящите закони са достатъчно добри, но изпълнителната власт не успява да контролира изпълнението им.

Петър Курумбашев добави, че министърът на околната среда и водите Нона Караджова отказва да обяви за защитени територии определени райони. Това по думите е така, тъй като защитените зони в момента изглеждат не като защитени за природата, а за интересите на бизнеса.

Според левицата мораториумът върху строеж по десетте плажове трябва да остане в сила, докато МРРБ не изготви специализираните карти и да се създаде Национален парк „Българско Черноморие", каквата идея беше дадена от екоорганизации.

Подкрепи Economic.bg