БСП се отказа от мораториума

Депутатите са преосмислили гласуването си в зала в подкрепа на удължаването на забраната, заяви народният представител от "Коалиция за България" Деница Златева

"Между 17 и 19 подписа са дали депутати от "Коалиция за България" на ДПС за сезиране на Конституционния съд за мораториума за продажба на българска земя на чужденци". Това обяви днес народният представител от "Коалиция за България" Деница Златева. Според нея точният брой на депутатите, подкрепили искането на ДПС за сезиране на КС, ще се разбере в петък.

По думите й вероятно тези депутати са преосмислили гласуването си в зала в подкрепа на удължаването на забраната, както и сложните процедури, които евентуално биха възникнали, ако това се случи.

„Всеки, който имаше желание, се подписа под искането на ДПС. Тези колеги вероятно са решили да разберат дали текстът, който са гласували в пленарна зала, противоречи на Конституцията. Не съм юрист, а икономист, и ми е трудно да прогнозирам резултата. Важно е това сезиране на КС, още повече, че имаме Договор за присъединяване към ЕС, в който ясно е казано, че преходният ни период за забрана за закупуване на българска земя е 7 години и той изтича в края на 2013 г. Всяка една промяна води до последваща ратификация”, посочи Златева.

С гласуването си на 22 октомври депутатите в Народното събрание приеха предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху купуването на земя от чужденци. След гласуването стана ясно, че ДПС се наема да сезира КС за обявяване на решението за противоконституционно, но си дава сметка, че са му необходими още 14-15 подписа на народни представители.

Коментари: 0