БСП свиква извънредно парламентарно заседание

На него ще се отхвърли ветото на президента върху актуализацията на бюджета

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

БСП ще свика извънредно парламентарно заседание, на което да бъде отхвърлено ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Това беше обявено от депутата от Коалиция за България Антон Кутев на извънредна пресконференция. Решението е изненадващо, тъй като само преди няколко дни председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви категорично, че извънредно заседание няма да се свиква, дори да има наложено вето.

Кутев обясни, че извънредната сесия ще бъде свикана, след като се проведат повторни консултации с всички заинтересовани страни - синдикати, работодателски организации и др.

Според него решението на президента е изцяло политическо и няма реално основание. "Ветото на президента беше очаквано и не ни изненада. За нас под съмнение стоят мотивите на президента. Не може да приемем обвиненията на непрозрачност или липса на диалог. Ако президентът е проспал бюджетната процедура, в нея бяха заложени възможностите да се комуникира", каза Кутев.

"Внесеното вето за нас означава, че това са политически опити на президента да се намеси в бюджета, което не е негово правомощие. Разпределението на средствата е в три направления - разплащане с бизнеса, социално плащане и подкрепа за фискалния резерв. И в трите направления има тежки дефицити от всички досега функции на президента, като човек, който назначаваше служебното правителство и като бивш министър. Не смятаме тази намеса на президента за добра демократическа практика", смята червеният депутат.

Антон Кутев отказа да отговаря на журналистически въпроси след края на пресконференцията.

Подкрепи Economic.bg