Ветото съкращава отпуската на депутатите с един ден

Председателят на Народното събрание Михаил Миков свиква извънредно парламентарно заседание на 30 август 2013 г., петък, от 10 ч.

Снимка: БГНЕС

140 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Председателят на парламента Михаил Миков ще свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август 2013 г., петък, от 10.00 часа. Това беше съобщено от пресцентъра на парламента веднага след решението на президента росен Плевнелиев да наложи частично вето върху актуализацията на бюджета. Лятната отпуска на депутатите трябваше да свърши на 31 август, а самият Миков категорично заяви преди няколко дни, че няма да я нарушава, независимо дали президентът наложи вето.

"Преди два дни заявих, че няма да използвам правото си по чл. 78, т.1 от Конституцията за свикване на заседание на Народното събрание, защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила Конституцията и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени", каза Миков. "Днес обаче президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.", добави той.

Председателят на Народното събрание се е запознал със становището на министър-председателя за ползите от едно повторно обществено обсъждане на въпросите около този закон със заинтересованите лица. "Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, считам че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища", кавза Миков.

"С оглед на казаното, приканвам народните представители и парламентарните групи да подготвят позициите си в следващите седмици за ново обсъждане на закона", добавя той.

На основание чл. 78, т. 1 от Конституцията, ще свикам Народното събрание на заседание на 30 август - петък от 10.00 ч. с дневен ред: Ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г."

Подкрепи Economic.bg