Орешарски: Ветото ще се отрази негативно на икономиката

ГЕРБ първо се отрече от фискалната политика на Симеон Дянков, а като опозиция настоя новото правителство да продължи да изпълнява бюджета му, казва премиерът

120 ~ 2 мин. четене

Наложеното вето от президента Росен Плевнелив върху актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната. Това се казва в изявление на министър-председателя Пламен Орешарски, разпространено от правителствената пресслужба.

Ето и пълния текст:

Наскоро Правителството предложи и Народното събрание одобри актуализация на държавния бюджет.

Основните цели на актуализацията са насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които задържаха икономическия растеж и ограничаваха възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото ни. Тя предвижда:

- Коригиране на оптимистично планираната приходна част на бюджета, базирана на предвиждания за по-висок икономически растеж. Същите прогнози бяха актуализирани още по време на служебното правителство.

- Разплащане на просрочени от държавата задължения към бизнеса по изпълнени договори и своевременно възстановяване на ДДС, като предпоставка за редовно плащане на заплати на заетите в частния сектор.

- Социални плащания към хората с увреждания, допълнителни работни места по програмите за временна заетост, разширяване на кръга от граждани, които имат достъп до енергийно подпомагане.

- Рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн. лв., взет от правителството на ГЕРБ в началото на годината и подлежащ на изплащане този месец и поддържане на фискален резерв над законово установения минимум.

В обобщение, правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени.

Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него. Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях.

Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентът с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот.

Наложеното от Президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне  от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната.

Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента, правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани.

Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.

Подкрепи Economic.bg