Частните здравни фондове вече са застрахователи

10 дружествата за доброволно здравно осигуряване бяха прелицензирани от КФН

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Дружествата за доброволно здравно осигуряване, познати като частните здравни фондове, вече са прелицензирани в застрахователи, стана ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор (КФН). В него се посочва, че към днешна дата регулаторът е успял да прелицензира компании, които са подали документи в срок.

Промяна започна преди близо година с промените в Закона за здравното осигуряване, приети от Народното събрание, които задължиха здравноосигурителните дружества да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането. Те трябваше да подадат заявление до регулатора за издаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност по общо застраховане. От КФН припомнят, че за улеснение на бизнеса процедурата по прелицензиране бе освободена от такса.

Днес, 7 август 2013 г. надзорът е издал още два лиценза за извършване на застраховане по полиците "Злополука" и "Заболяване" на "Общинска здравноосигурителна каса" АД и "Евроинс - здравно осигуряване" ЕАД. С тези две дружества прелицензираните здравноосигурителните компании като застрахователни стават общо 10.

Към момента здравноосигурителните дружествата, получили лиценз от КФН, са:

"ЗОК България Здраве" АД; "Здравноосигурителна каса Фи Хелт" АД; ЗОК "Надежда" АД; "ЗОФ Даллбогг:живот и здраве" ЕАД; ЗОФ "Медико - 21" АД; "Обединен здравноосигурителен фонд Доверие" АД; "Токуда здравноосигурителен фонд"; "Здравноосигурителен фонд Съгласие" АД; "Общинска здравноосигурителна каса" АД и "Евроинс - здравно осигуряване" ЕАД.

Подкрепи Economic.bg