БТК - историята на една продажба

От 2004 г. досега компанията е продавана три пъти

11063 ~ 2 мин. четене

До септември "Българската телекомуникационна компания" (Vivacom) ще има нови собственици, освен ако преговорите между кредитори и инвеститори не пропаднат. От телекома обявиха, че има двама финансови инвеститори. Според изнесената информация това са банкерът Цветан Василев със своята "Корпоративна търговска банка" и руската държавна банка "ВТБ", чрез дъщерното и дружество в България - "ВТБ Капитал".

Историята на БТК като самостоятелно дружество започва през 1992 г. Тогава с постановление на Министерския съвет държавата разделя "Български пощи и далекосъобщения" ЕООД на две дружества - "Български пощи" ЕООД и "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

Компанията остава държавна до 2004 г., когато кабинетът "Сакскобургготски" продава 65% от нея за едва 230 млн. евро и 50 млн. евро увеличение на капитала. Купувач на мажоритарния дял беше регистрираната във Виена "Вива Венчърс", собственост на американския инвестиционен фонд "Адвент Интернешънъл".
    
На следващата година фондът се съгласи да продаде дела си на "Новатор телеком България", собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон. По силата на клауза в приватизационния договор реалното придобиване не можеше да стане преди юни 2007 г. Той обаче купи опцията да стане собственик на "Вива венчърс" и през 2007 г. продаде тази опция за 1.08 млрд. евро. Заради тази сделка държавата се опита да осъди "Вива Венчърс", като претендираше за 60 млн. лв.

В началото на 2005 г. останалите 35%, които Бьорголфсон не придоби, бяха продадени през борсата срещу 595.1 млн. лв. Инвестиционен посредник по сделката за продажбата на миноритарния дял беше "Булброкърс" на Иво Прокопиев, която заедно с ОББ и NBG - London участва в изготвянето на правния и финансов анализ на БТК.

От 2007 г. собственик на телекома е "Неф Телеком България" ООД, която от своя страна е собственост на две офшорни компании - "НЕФ Телеком Къмпани" Б.В. и "НЕФ Телеком Къмпани ІІ" Б.В. Неофициално собственик на Vivacom е хонконгският бизнесмен Ричард Ли, чрез инвестиционната компания PineBridge Investments LLC.

В момента дълговете на БТК се оценяват на 1.65 млрд. евро, като основните кредитори са германската Deutsche Bank, швейцарската UBS, италианската UniCredit и британската Royal Bank of Scotland. Те са и старшите обезпечени кредитори, които ще получат парите след продажбата наесен. Все още обаче има само принципно съгласие между кредиторите и инвеститорите и то трябва да бъде одобрено официално.

Съгласно предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие. Миноритарният дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на групата ще бъде намален до 588 млн. евро.

Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лева и 1.92 лева на акция. В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.

Подкрепи Economic.bg