БВП на САЩ нараства с 1.7% за второто тримесечие

Междувременно растежът през първото тримесечие бе ревизиран надолу до 1.1% от 1.8%, като част от периодичната актуализация на правителството на начина, по който измерва размера на икономиката

60 ~ 1 мин. четене

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното през второто тримесечие, съобщава MarketWatch. Растежът в предходните три месеца обаче е ревизиран надолу.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се повиши до 1.7% на годишна база, след 1,1% за предходното тримесечие, показват данни от Министерството на търговията. Средната прогноза на 85 икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаше ръст от 1 процент.

Резултатът е стимулиран от рязко увеличение на бизнес инвестициите. Потребителските разходи са нараснали с 1.8% през второто тримесечие,а бизнес инвестициите с 9%. Тези увеличения компенсират 9,5% скок на вноса и 1,5% спад на федералните разходи.

Инфлацията, измерена чрез PCE индекса е била без промяна общо и е нараснала само с 0.8% на основна база с изключение на храните и енергията. Увеличението в базовия индекс е било най-малкото за почти три години.

Междувременно растежът през първото тримесечие бе ревизиран надолу до 1.1% от 1.8%, като част от периодичната актуализация на правителството за начина, по който измерва размера на икономиката. Новата методология също така показва, че САЩ са се разширили с 2.8% темп през 2012 г., вместо с 2.2%, както първоначално бе докладвано. Повечето от исторически данни за икономиката на САЩ, обаче, са били почти без промяна.

Подкрепи Economic.bg