Банките се застраховат срещу "лоши кредити"

През първите 11 месеца на 2012 г. застрахователите са събрали премии от застраховка на кредити за близо 8.162 млн. лв.

3749 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките и компаниите за бързи кредити търсят варианти за допълнителна защита срещу ръста на лошите заеми, пише Стандарт. Това се вижда от данните на Комисията за финансов надзор за приходите на застрахователните компании към края на ноември 2012 г. През първите 11 месеца на 2012 г. застрахователите са събрали премии от застраховка на кредити за близо 8.162 млн. лв. Година по-рано продажбите на такива полици са били за малко над 7.667 млн. лв.

Приходите от застраховка "Кредити" бележат ръст от 6.45% въпреки общия спад на застрахователния пазар като цяло. Това се случва при положение, че за същия период от време няма сериозен ръст в банковите кредити. Нарастват обаче бързите заеми, които дават небанковите финансови институции, както и общият обем на лошите кредити.

"Именно ръстът на лошите заеми е и причината за увеличението при застраховките "Кредити", обяснява изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Румен Георгиев. По този начин банките и кредитните институции като цяло се защитават срещу това, че в някои случаи няма да си получат обратно отпуснатите суми. "Реално те обръщат повече внимание на прецизирането на риска и прибягват до още един вид обезпечение на сумите по кредитите чрез тези застраховки", казва още Георгиев.

"Увеличаването на интереса към този вид полици представлява естествена реакция срещу увеличаващия се брой на лошите кредити", казва и изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Въпреки нестабилната ситуация банките няма как да не отпускат заеми, защото чрез печалбата от тях трябва да покриват лихвите, които изплащат по депозитите. "При положение обаче, че се увеличава забавянето и просрочването по тези заеми, застраховките са това, което дава защита на кредитните институции", допълва Проданов.

При положение, че определен кредитополучател или група от такива прекратят да плащат вноските си и е минато през всички варианти банката да си получи парите, тогава е нормално да се активира и застраховката, ако такава има. Но в зависимост от условията на самия застраховател и тези, при които е сключена полицата, кредитната институция може и веднага да се обърне към застрахователя си и той да изплати съответната изгубена сума. След това пък самият застраховател може да си търси парите от лицето или фирмата, които не са си изплатили заема, обясняват експерти.

Подкрепи Economic.bg