Банско ще продължи да протестира

Жителите и гостите на курорта искат уплътняване на сегашната ски зона

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Жителите на Банско ще продължат да протестират с искане за строителството на втори кабинков лифт в съществуващата ски зона в курорта. "В последно време се чуваше само гласа на "зелените". Затова решихме да покажем желанието на целия регион да се развива курорта. Има начини да се променят наредбите и плана за управлението на парк "Пирин", каза в интервю за TV7 Георги Икономов, кмет на Банско. Той е категорично убеден, че няма никаква логика да се чака по няколко часа, за да се качи скиор на лифта. "Искаме просто втора кабина", коментира Икономов.

Димитър Русков от инициативния комитет за строителството на втори лифт добави, че огромната част от населението е за уплътняването на ски зоната. "Искаме да защитим интересите на Банско, но защитаваме и националните интереси", твърди Русков. "Искаме да се изгради втора кабинка", каза и Асен Кирицов от инициативния комитет.

"Планът за управление на парк "Пирин" не се изготвя от нас, а от еко министерството. Искаме Министерството на околната среда и водите да допусне ново строителство в учредената вече ски зона. Не е необходима промяна в закона, а решение на Министерски съвет", каза още Икономов.

Зам.-икономическият министър Иво Маринов, чийто ресор е именно туризъм заяви, че стратегията за управление на ски зоната е приета през 2004 г. при много различни икономически условия. "Оттогава легловата база е повишена 5 пъти. Няма да се строят нови писти, ще се уплътни съществуващата", увери и Иво Маринов.

Подкрепи Economic.bg