Владимир Каролев: Настигаме европейските доходи

Дано 2013 г. да е по-добра за инвестициите, надява се Емил Хърсев

3758 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Настигаме европейците по доходи и стандарт на живот. В това е уверен икономистът Владимир Каролев. "Ние вървяхме назад в периода 1991-1997 г., докато Полша, Чехия и Балтийските републики вървяха напред и правеха структурни реформи. В периода 2001-2008 г. доходите нараснаха 5 пъти - 4 пъти по-бързо от средното ниво в ЕС", коментира в интервю пред bTV Владимир Каролев.

Финансистът Емил Хърсев добави, че доходите в България далеч не са толкова ниски както си мислим постоянно. "2013 г. ще е копие на 2012 г., което не е толкова лошо. През миналата година продължи възстановяването на националното богатство", поясни Хърсев. По думите му българите, които работят извън България и се връщат са основният източник на безработица. "Само през декември в големите търговски вериги са изхарчени 700 млн. лв.", защити се Емил Хърсев. Надеждите му са 2013 г. да е по-добра от миналата и за инвестициите.

"Истинска криза в България беше само през 2009 г., но хората имаха много спестени пари заради предишните много добри години. България винаги ще е зависима от международните си партньори. В САЩ прогнозите са за 3% ръст, което е много добре за тази икономика. Оптимизъм се вижда и в Германия и Франция, което би довело до повече продадени български стоки в тези икономики", добави Владимир Каролев.

Според него ако се отворят няколко големи приватизационни сделки и концесии ще е добре, защото ще могат да се появят големите инвеститори. "Да ме извинят "зелените", но не знам защо забраняваме да се правят скъпите изследвания за шистов газ, които да покажат дали въобще имаме този ресурс. Не говоря добив, а засега само за изследване", коментира Владимир Каролев.

"Не може да се сравнят стандартите на живот с 1000 лв. в България и с 1000 евро в Германия, най-малко, защото там цените на комуналните услуги са много по-високи", каза от своя страна Емил Хърсев.

Подкрепи Economic.bg