Барак Обама завежда дело срещу Китай в СТО

Президентът на САЩ обвинява Пекин в незаконни субсидии за автомобилните компании в страната

108 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Барак Обама ще подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу Китай заради несправедлива подкрепа от правителството в Пекин за автомобилната индустрия в страната, се казва в официално изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Обама ще обяви намерението си по-късно днес по време на обиколката си в щата Охайо. Делото, което ще заведе САЩ срещу Китай ще е за незаконосъобразни субсидии за производителите на автомобили и авточасти. Общата стойност на незаконните субсидии, според САЩ, е 1 млрд. долара - дадени между 2009 и 2011 г.

Охайо не е случайно избрано място. Щатът е силно зависим от автомобилната индустрия. Обама ще изнесе реч именно там, в която ще обяви, че китайките практики в автомобилната индустрия поставят американските производители в неравностойно положение. Това може да наклони везните в негова ползва непосредствено преди изборите. Освен това президентът ще отговори на опонента си Мит Ромни, който твърди, че Обама не заема достатъчно твърда позиция спрямо Китай.

Според Обама, Пекин злоупотребява с търговските закони чрез налагането на над 3 млрд. долара мито за американския експорт на автомобили.

Това пречи на щатската авто индустрия. В Охайо са заети 54 200 души във фирмите за авточасти. Като се добавят и свързаните с тях индустрии, свързани с производството на стомана, алуминий, пластмаса и електроника, секторът държи 12,4% от работните места в Охайо.

Подкрепи Economic.bg