Барние: Всички банки трябва да са под контрола на ЕЦБ

Комисарят посочи като примери британската Northern Rock, испанската Bankia и френско-белгийската Dexia, които попадат извън категорията на "системно важните" банки, но предизвикаха проблеми на правителствата в съответните страни

76 ~ 1 мин. четене

Банките, които не са "системно важни" са истинският проблем на Европа и затова дори най-малката финансова институция трябва да е под надзора на ЕЦБ, смята Мишел Барние, европейски комисар, отговарящ за вътрешния пазар и услугите, цитиран от CNBC.

Така Барние отхвърли виждането на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, че ЕЦБ трябва да се фокусира само върху най-големите банки в Европа.

Комисарят посочи като примери британската Northern Rock, испанската Bankia и френско-белгийската Dexia, които попадат извън категорията на "системно важните" банки, но предизвикаха реални проблеми на правителствата в съответните страни.

"Те не са системно важни банки, но точно те създават проблеми днес", каза Барние. "Ето защо, за да имаме ефективен и надежден единен банков надзор, той трябва да може да контролира всяка една банка", смята той.

Той добави, че "трябва да се възползваме от уроците от кризата, така че никакви финансови институции, продукти или сектори да не могат да избегнат действащите механизми за надзор".

Подкрепи Economic.bg