Големите банки прикриват риска чрез трансформация на обезпеченията

Анализатори на Morgan Stanley, оценяват че новите правила ще принудят търговците да осигурят около 481 млрд. долара като обезпечение

228 ~ 2 мин. четене

От следващата година се въвеждат нови правила, предназначени да предотвратят нови кризи, които ще принудят търговците да заложат американски съкровищни облигации, или други активи с най-висок рейтинг, за да гарантират повечето от своите залози, съобщава агенция Bloomberg.

Промяната влиза в сила, като с 10,8 трилиона долара пазар на държавни ценни книжа, ще трябва да се гаранира 648 трилиона доларов пазар на деривати. JPMorgan и Банк ъф Америка, имат най-големите обеми с деривати сред американските банкови холдингови дружества с общо 140 трилиона долара.

Списъкът включва също банка на New York Mellon, Barclays , Deutsche Bank , Goldman Sachs Group и State Street. Дериватите позволяват на купувачите да залагат на посоката на валутните курсове, лихвените проценти, да застраховат срещу просрочия по облигациите или да заложат в цената на стоки. Повече от 90 на сто от сделките са при частно договаряне, според Банката за международни разплащания.

Това ги освобождава от правилата на фючърсните борси, които изискват първоначално обезпечение, като депозит за добросъвестност, за да се гарантира, че залозите са покрити. Търговците трябва да дават повече обезпечения, обикновено в брой, когато позициите се движат срещу тях. Новите правила се коренят в закона Dodd-Frank от 2010 г., приет в отговор колапса на финансовата система през 2008 г., причинена отчасти, защото договорите за деривати не бяха подкрепени с достатъчно обезпечение. American International Group Inc (AIG) имаше нужда от 182,3 млрд. долара от правителството на САЩ, след като се провали на този пазар.

Прогнозите за това колко допълнителни обезпечения ще са нужни на участниците варират от около 500 млрд. до 2,6 трилиона долара, на базата на данни, събрани от Bloomberg. Анализатори, от базираната в Ню Йорк Morgan Stanley, оценяват че новите правила ще принудят търговците осигурят около 481 млрд. долара като обезпечение, или около 0,4% от покупко-продажбите. Според най-лошият сценарий, търговците могат да се наложи да гарантират 1.3 трилиона долара, или 1.1%.

Подкрепи Economic.bg