Барозу разкритикува Франция заради търговските преговори със САЩ

Желанието на Франция, аудиовизуалният сектор от преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ да бъде изключен, не бе прието добре от председателя на ЕК

160 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу остро критикува днес желанието на Франция аудиовизуалният сектор от преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ да бъде изключен, съобщава Financial Times.

„Това е част от програмата за антиглобализация, тази програма аз смятам за напълно реакционна“, казва Барозу. Той подчертава, че е „за“ защита на културното разнообразие, но „без да се слага обръч около Европа“.

Необичайно острата критика към страна членка идва след продължителни преговори между търговските министри на евросъюза, за да приемат мандат за преговори на ЕС със САЩ за споразумението за свободна търговия.

Франция настоява аудиовизуалния сектор да бъде изключен от преговорите. След 13-часови преговори бе постигнат компромис, приемащ исканията на Париж, но посочващ че ЕК може да се върне към въпроса при необходимост.

Коментари: 0