Берлускони върна подкрепата си към Лета в последния момент

Премиерът на Италия получи вот на доверие с голямо мнозинство в Сената. От 305-те сенатори, които взеха участие във вота, 235 гласуваха в подкрепа на правителството, а 70 против

108 ~ 1 мин. четене

Силвио Берлускони драматично отстъпи от опита си да свали коалиционното правителство на Италия в последната минута, заявявайки, че неговата дясноцентристка партия ще оттегли искането си за предсрочни избори и ще подкрепи премиера Енрико Лета във вота на доверие, съобщава Financial Times. Той подчерта, че Италия има нужда от стабилност и от правителство, което да проведе структурните и институционните реформи, необходими за модернизирането на страната.

Малко след това италианският премиер Енрико Лета получи вот на доверие с голямо мнозинство в Сената. От 305-те сенатори, които взеха участие във вота, 235 гласуваха в подкрепа на правителството, а 70 против. Така кабинетът на Лета получи подкрепа с доста повече гласове от необходимото мнозинство от 153 депутати.

"Италия се нуждае от правителство, което може да доведе до структурни и институционални реформи. Решихме, не без вътрешни междуособици, да подкрепим кабинета по време на предстоящия вот на доверие", заяви бившият премиер и лидер на „Народ на свободата".

През уикенда Силвио Берлускони провокира оставките на петима министри от неговата фракция в кабинета, но самата политическа група изглежда по-разединена от всякога в позицията си за правителството „на широкото разбирателство”.

Бившият италиански премиер отправи призива преди сенатска комисия да реши в петък дали да го лиши от мястото му в горната камара на парламента, след като той бе осъден на четири години затвор за данъчни измами.

Подкрепи Economic.bg