Паричната маса в Япония достигна рекордни нива

Парите в обращение са достигнали 185.55 трлн. йени в края на септември

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Парите в обращение в Япония към края на юни са на стойност 185.55 трлн. йени (около 1.9 трлн. долара), предаде Reuters. Статистиката на японската централна банка (Bank of Japan) показва, че това е абсолютен рекорд, а за една година увеличението е с 46.1%.

Паричната маса в страната се увеличава за 7 пореден месец, което се дължи на агресивната политика на централната банка, която се опитва да държи курса на йената нисък. Bank of Japan печата пари, с които изкупува държавни облигации. Така освен че държи курса на местната валута нисък, предоставя ресурс на правителството, с който се стимулира икономиката. В началото на годината централната банка обяви, че възнамерява да увеличава парите в обръщение с около 60-70 трлн. йени годишно.

През април централната банка обяви, че планира в рамките на 2 години да удвои обема на паричната маса и да се постигне годишна инфлация от 2%. Постигането на тези цели се смята за най-важното средство за стимулиране на конюнктурата, за увеличаване на инвестициите и за повишаване на доходите на японците.

До края на настоящата финансова година, приключваща в края на март 2014 г., плановете предвиждат паричната маса в Япония да нарасне до 200 трлн. йени, а до края на следващата тя трябва да се разшири до 270 трлн. йени.

Подкрепи Economic.bg