ЕЦБ остави непроменен основния си лихвен процент

Президентът на банката Марио Драги ще коментира решението по време на пресконференция по-късно през деня

68 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния си лихвен процент на ниво от 0,5% като част от усилията за подкрепа на възстановяването на еврозоната, която все още поддържа висока безработица и много слаб растеж, съобщава Financial Times. Решението бе предсказано от всички 52 анкетирани икономисти в проучване на Bloomberg.

Централната банка също задържа процента по маржин кредитирането при 1% и остави лихвата по депозитня механизъм непроменена на 0.0%. Президентът на ЕЦБ Марио Драги ще коментира решението по време на пресконференция по-късно през деня.

Малко преди това Драги заяви, че институцията е готова да обмисли прилагането на всички налични инструменти за подпомагане на все още крехкия растеж в еврозоната. „Готови сме да помислим за всички налични инструменти”, а ЕЦБ ще продължи да поддържа предразполагаща валутна политика, „колкото е необходимо”, заяви Драги по време на пресконференция в Париж. Драги подчерта, че все още има рискове за икономиката в еврозоната. За последно ЕЦБ понижи основната си лихва през месец май.

След съобщението еврото остана почти непроменено спрямо щатския долар.

Подкрепи Economic.bg