Безплатен интернет в автобусите във Варна

Гражданите ще могат да проверяват в мрежата и кога пристига поредния автобус

От тази седмица пътниците на градския транспорт във Варна ще могат да проверяват след колко време ще пристигне автобусът им. Това ще става на интернет страницата www.varnatraffic.com, която ще бъде достъпна от всички мобилни устройства. Докато пътуват в автобусите, варненци ще могат да използват безплатен Wi-Fi.

Новата придобивка за гражданите, както и възможността за контрол на движението на автобусите от централната диспечерска система, е резултат от въвеждането на цялостно иновативно технологично решение, което е разработено от VIVACOM и местен партньор. Тя се реализира по силата на пилотен проект между телекома и Община Варна.

Във варненските автобуси вече са монтирани смартфони, които работят в 3G мрежата на телекомуникационния оператор. Чрез тях се поддържа връзка между автобусите и централната диспечерска система. Решението позволява посредством внедрената в устройството NFC технология, всеки от шофьорите да има собствена идентификационна карта, чрез която да се следи персонално изпълнението на автобусните разписания по зададения маршрут.

Вторият етап на проекта предвижда на спирките да бъдат монтирани електронни информационни табла. На тях ще се изписва след колко време пристига всеки от автобусите. В допълнение, всеки пътник на „Градски Транспорт“ ЕАД във Варна ще може в реално време да направи справка от своя смартфон за актуален автобусен график и маршрут.

Варна е първият град, в който се прилага такова иновативно комуникационно решение. Партньорството между Община Варна и VIVACOM ще допринесе за повишаване стандарта на живот в морската столица.

Коментари: 0