Безработицата в Гърция достигна невиждано ниво

През май нивото на безработицата в страната е било най-високото за всички времена - 23.1%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в Гърция се намира на най-високото си ниво за всички времена, пише The Wall Street Journal, като се позовава на     Националната статистическа агенция на Гърция (Elstat). През май нивото на безработица е достигнало 23.1%, докато месец по-рано е била 22.6%.

Данните от статистиката показват, че икономически активното население без работа в Гърция са вече 1.15 млн. души, а заетите в икономиката са 3.82 млн. души. От септември 2011 г. досега заетостта е намаляла с 320 540 души, а преди една година безработицата е била 16.8%.

Говорителят на Европейската комисия Оливие Бейли обяви, че изнесените сега цифри за безработицата носят "дълбоки опасения", но настоява, че спасителната програма за страната включва мерки за икономически ръст и създаване на работни места.

Увеличаването на безработицата в Гърция задълбочава фискалните проблеми на страната. Колкото по-малко заети има в икономиката, толкова по-малко данъкоплатци ще пълнят хазната, а чакащите на социални помощи ще се увеличават.

В момента Гърция е с второто най-високо ниво на безработица в Еврозоната. Пред южната ни съседка се нарежда единствено Испания, където нивото достигна - 24.7%.

Коментари: 0