Биопродуктите ще се предлагат на отделен щанд в магазините

Решението бе взето на второ четене днес в НС

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Биопродуктите и биохраните ще се предлагат на специално обособени места в търговските обекти и ще бъдат означени с лого или надпис, че са биологично произведени. Това реши Народното събрание (НС) с приемането на второ четене на промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЕС), съобщи Fermer.bg.

Промените предвиждат съхраняването на биопродуктите да бъде в складовете на търговските обекти на специално означено място, а непакетираните - на отделно обособено и означено място. Мерките предвиждат забрана за използването на знака и означенията за биологично производство, включително на чужд език, на земеделски продукти и храни, които не са произведени по правилата за биологично производство.

Агенция "Митници" ще взима проби при проверка на изнасяните селскостопански продукти, за които е представен износен лиценз, издаден от Разплащателната агенция. Те ще се изследват лабораторно и в случай на несъответствие с показателите на лиценза, резултатите от анализа ще се изпращат на Разплащателната агенция.

Подкрепи Economic.bg